Ağız Kokusu

Posted 10:56 by . in Etiketler: , , , ,
Ağız kokusuna neden olarak diyabed ve cişitli organsal hastalıklar neden olabilir fakat bunun % 90 kadar agız bolgesinde neden olmaktadır.Dis cürükleri,diş eti hastalıkları,agız kuruluğu vb,, buna neden olmaktadır.Fakat soğan sarımsak yedikten sonra gelen kokular tamamen farklıdır ve bu konuyla ilgisi yoktur.
Agız bolgesinde kalan yiğecekler,olu doku kalıntıları,kan kalıntıları bakteriler tarafından parcalanır ve ucucu gaz haline getirilir.Bu sayede ağız kokusu olusumu başlar.Bahsettiğimiz çürük, dişeti hastalığı, hijyenik olmayan protez vs. gibi bir sebep varsa diş hekiminiz tarafından görülecek ve tüm sorunlar, tedavi­si yapılarak cok rahat ortadan kaldırılabilmektedir.Tüm bunların yapılmasına karsın ağızdaki koku devam ediyorsa bunun nedenleri Aşağıdakiler olabilir.
* Sinüs ve akciğer hastalıkları
* Diyabet ,
* Böbrek hastalıkları
* Metabolizma hastalıkları,
* Ağız kuruluğuna neden olan psikolojik rahatsızlıklar
Siz de ağız kokunuzun olup olmadığını bir-iki küçük deneyle anlayabilirsiniz. Kokusuz bir diş ipi ya da kürdan ile büyük azı dişlerinizin ara yüzünü diş duvarlarına baskı uygulayarak temizlemeye çalışın. İşlem bittikten sonra bir süre bekleyip diş ipini ya da kürdanı koklayın. Yine dilini­zi iyice dışarı çıkarıp dil kökünü gazlı bir bez ya da abestan ile sıyırın. Bir süre bekleyip silme işleminde kullandığınız enstrüman­ları koklayın. Her iki durumda da koku alıyorsanız, ağız kokusu var demektir.
Ağız kokusundan kurtulmak icin asağıdakileri uygulamanızı oneririm
1. Ağızda tespit edilen çürük, kırık dolgu, dişeti cebi, hatalı protez gibi bütün koku kaynaklarını tedavi ettirin.
2. Günde en az 2 defa yaklaşık 3 dakika etkili bir bi­çimde dişlerinizi fırçalayın.
3. Dil temizliği konusuna gereken önemi vermelisiniz. Dil temizliği ağız kokusunda çok önemli bir yere sahiptir. Dil temizleyicisiyle temizlenmelidir.
4. Çay ve kahve türünden içecekleri mümkün oldu­ğunca az tüketin.
5. Sigara, alkol ve baharatlı gıdalar kontrollü kullanıl­malı, hatta kullanılmamalıdır.
6. Kalan proteinler bakterilerin etkisiyle kokulu gazla­ra dönüştüğü için süt içtikten ya da süt ürünleri yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın.
7. Şekerli gıdalar da aynı şekilde bu gazlan üretmekte hammadde olarak kullanılır. Bu tür gıdalar alındıktan son­ra da günlük fırçalamaya ek olarak ağız hemen temizlenip kalan artıklar ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
8. Ağız kuruluğuna neden olduğunu hissettiğiniz bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak bunu değişti­rin, değiştiremiyorsanız yan etkileri için doktorunuzdan durumunuza uygun tavsiyeler alın.
9. Şeker içermeyen ksılitol gibi tatlandırıcı içeren sa­kızlar çiğneyin. Çiğneme tükürük akışınızı uyarır ama şe­kerli sakız çiğnerseniz durumu daha da kötüleştirirsiniz.

0 comment(s) to... “Ağız Kokusu”

0 yorum:

Yorum Gönder