kolesterol

Posted 05:21 by . in Etiketler: , , , , ,
Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu....), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına (arteriyoskleroz) yol açar.

Kolesterol Değerleri
Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. 
20 yaşın üzerinde Kan kolesterol düzeyi 
200 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 
200-239 mg/dl arası sınırda yüksek’tir. 
240 mg/dl'nin üstü ise yüksektir. 
Kan LDL-kolesterol düzeyi 
130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 
130-159 mg/dl arası sınırda yüksek’tir. 
<160>Kan HDL-kolesterol düzeyi 
35 mg/dl'nin altı düşüktür. 
Kanda Kolesterol >200 mg/dl 
veya LDL-kolesterol>130 mg/dl 
veya HDL-kolesterol <35>İSE >RİSK FAZLADIR
 
HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalır. Ortalama HDL-kolesterol düzeyi kadında 55 mg/dl ve erkekte 45 mg/dl’dir yani kadınlar bu yönden daha şanslıdır.

Kolesterol Yuksekliğinin Nedenleri
Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerin bazıları önlenebilir niteliktedir. Bunlardan bazıları: 
1.Kalıtımsal Faktörler 
2.Gıdalar 
3.Şişmanlık 
4.Stres
Diğer Etmenler
Bazı hastalıklarda kolesterol düzeyi yükselir. Bu hastalıkları ikiye ayırarak incelemek mümkündür: 
1.Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları 
A.Hipotiroidi: Tiroid bezinin yetersiz çalışması. 
B.Karaciğer hastalıkları 
C.Nefrit: Böbreğin mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları 
D.Şeker hastalığı 
E.Şişmanlık 
F.Bazı ilaçlar 
2.Diğer hastalıklar

Zararları
Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş (yıllar içinde) damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Bu durum bir su borusunda pisliklerin birikmesine benzetilebilir. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar.Kolesterol yüksekliğinde belirti ve bulgular çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir, uzun süreli kolesterol yüksekliğinin damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur. Yani kolesterolünüz şu andaki değerinin 2-3 katına yükselse ve 3-4 saat yüksek kalsa size bir zararı olmaz. Asıl sorun sizde daha önce uzun süreli kolesterol yüksekliği olmasıdır.Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi bu damarlarda tıkanma ve daralmanın sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olur
Tansiyonla Olan İlişkisi
Kolesterol ve yüksek tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani kolesterol yüksekliği yüksek tansiyona, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliğine yol açmaz. Ancak ikisinin hedefi ve zarar verdiği organ aynıdır: Kan damarları. Yüksek tansiyon kan damarındaki basıncı yükselterek aşınma, yırtılmalara neden olur.


0 comment(s) to... “kolesterol”

0 yorum:

Yorum Gönder